Sotenäs har utsatts för klassiskt fall av sol-och-vårare


I Bohusläningens Debatt och insändare har Lisa Åstrand skrivet ett bra och trevligt inlägg som vi har fått lov av Lisa att publisera här i sin helhet. Läs och njut


I boken ”Ödeläggaren” berättar författaren Christina Herrström hur en bedragare nästlar sig in hennes liv och till slut bor i hennes hem och hon får försörja honom. Han kräver det ena efter det andra lånet av Christina för att kunna satsa på sin investering. Först när investeringen ger avkastning kan han börja betala för sig. Och Christina betalar. Till slut har hon belånat sitt hem för att ­finansiera ett luftslott.


Det tänker jag på när jag läser om turerna kring laxodlingsbolaget Quality Salmon, Lighthouse Finance AS och Sotenäs kommun.


Det norska bolagets upplägg är som vilken ­romantisk nätbedragares som helst. Det är de som sökt upp dig och lovar guld och gröna skogar. Alla kostnader ska Lighthouse Finance stå för. Världens största laxfabrik med noll utsläpp. På taket ska Sveriges största solcellsanläggning byggas. Bassängerna kommer att rymma 4 miljoner kubikmeter vatten, och det kommer inte att påverka Sotenäs kommuns färskvattensreservoarer. Cirkulärt. Spetsteknik. Av restprodukterna gör man kattfoder och diabetesmedicin.


Och kommunen ska inte behöva göra ett dugg. Bara hyra ut marken och få 25 miljoner per år. Och 2 000 nya jobb. Minst.


Det låter ju fantastiskt. Det hör man ju på namnet. Quality Salmon. Kvalitetslax. Lighthouse Finance. Ljus och finanser kommer strömma ur detta sam­arbete!


Vad mer kan ett kommunalråd begära? Man har funnit sitt drömföretag! Som vill etablera sig här, hos oss!


Men som i vilken Tinderförförelse som helst så kommer det alltid ett krux.

Lighthouse Finance har visst lite problem med skulder. Skulle kommunen kunna stå för kostnaden av framtagning av detaljplan? Och lite andra kostnader som företaget åtagit sig att betala?


Inga problem, säger Sote­näs kommun. Att bolaget har skulder beror ju bara på att de satsat på oss! Det kostar alltid att investera så här i början men sen ger det ju avkastning.

25 miljoner till oss. Om året. Som sagt.


Men Mikael Andersson, M, tidigare C, känner visst ansvar som förvaltare av skattebetalarnas pengar. Han googlar. Och finner flera allvarliga indicier kring bolaget som väcker frågetecken hans samvete säger bör rätas ut. På kommunfullmäktiges möte 10 dec­ember 2020 yrkar Mikael Andersson att man ska ­ anlita en extern revisionsbyrå som reder ut frågetecknen kring Ligthouse Finances räkenskaper.


Det tycker kommun­styrelsens ordförande Mats Abrahamsson (M) är ”tråkigt”.

Det tråkiga är inte bolagets eventuella insolvens utan att Mikael Andersson föreslår att kommunen bör kolla dem först. Någon ekonomisk revision av de norska storsatsarna är absolut inte nödvändig men när några medborgare startar nätsidan laxgranskarna.se, då anlitar kommunstyrelsen en advokatfirma då ­politikerna känner sig kränkta av att bli granskade.


Mikael Andersson agerar som varje riktig vän gör när hen ser att en kamrat blir förförd och som nyförälskad tolkar ljudet av alla varningsklockor som bröllopsklockor.


Han ställer frågan: Är detta rimligt? Kontaktade alltså hen dig? Och du ska ”bara” låna till flygbiljett, operation, investering, och så vidare innan hen kan komma till Sverige och ni gifter er och startar ert nya framgångsrika liv? Och det är bråttom? Och jag ska inte berätta för någon? För vi litar väl på varann?


En riktigt god vän tar det samtalet, och en klok person lyssnar på den vännen i stället för att bli kränkt. Vänner som vågar ifrågasätta stora beslut man är på väg att ta innan det är för sent, är guld värda. Sådana vänner ska man vara rädd om.


På nyårsafton får Mikael Andersson ett mejl där det meddelas att han inte längre är välkommen hos Moderaterna i Sotenäs.

Det är synd att inte Moderaterna i Sotenäs tar tillvara på den goda vän inom det egna partiet som vågar ställa de kritiska frågorna innan de sitter där med tom plånbok och krossade företagsdrömmar.


För det tråkiga i sammanhanget är inte Mikael Anderssons förslag om att reda ut frågetecknen kring Lighthouse Finance AS utan att kommunstyrelsens ordförandes ovilja att göra just detta tyder på att han är sol-och-vårad.


Lisa Åstrand

Sotenäsbo